Tények

A húgyhólyag egyik legveszélyesebb megbetegedése a hólyagrák, melynek kialakulásában genetikai és külső tényezők is szerepet játszhatnak.1-4

A húgyhólyag2

A húgyhólyag a kismedencében elhelyezkedő izmos falú, üreges szerv – tulajdonképpen egy fokozatosan táguló, alacsony nyomású tartály -, mely a vesékből érkező vizeletet tárolja. A húgyhólyagnak köszönhetően a vese által folyamatosan termelt vizeletet nem kell folyamatosan kiürítenünk.
A húgyhólyagba a húgyvezetékek szállítják a vesékből a vizeletet. Mikor a hólyag izomzata összehúzódik, és ezzel párhuzamosan a záróizom elernyed, a vizelet a húgycsövön keresztül kiürül.

Hólyagrák kialakulása2,3

A húgyhólyagrák kialakulásakor a húgyhólyag falában kóros szövetszaporulat (daganat) jelenik meg:

  • A hólyagrák lehet felületes, amikor a rák kizárólag a húgyhólyag belső szövetrétegére, nyálkahártyájára terjed,
  • A felületes rák magas kockázatú formája a növekedés során ráterjedhet a húgyhólyag izomzatára, ami szakszóvalizom-invazív daganat.
  • Ha ezt idejében nem ismerik fel, akkor a rák a húgyhólyag környezetére is átterjed, esetleg a szervezetbenmáshol is metasztázisokat (áttéteket) képez.

A felületes, izomba még nem terjedő (non-invazív) húgyhólyagrák eredményesebben kezelhető, ezért is nagyon fontos, hogy a betegséget időben felismerjük.

Kockázatok.2,3,4

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozza a hólyagrák kialakulását, ugyanakkor több kockázati tényezőt tártak fel.
A hólyagrák kialakulásában a genetikai és a külső tényezők együttesen játszhatnak szerepet. A kockázati tényezők növelik a daganat kialakulásának rizikóját, de nem szükségesek és nem elégségesek a daganat kialakulásához. A kockázati tényézőkkel rendelkezők egy részénél soha nem alakul ki a betegség, míg másoknál kockázati tényezők fennállása nélkül fejlődik ki hólyagrák.3

A hólyagrák kialakulásában a legjelentősebb kockázati tényező a dohányzás.
A megbetegedések nagyjából fele dohányzó vagy korábban dohányzó emberekben alakul ki. Minél hosszabb ideig és minél intenzívebben cigarettázik valaki, annál nagyobb a hólyagrák kialakulásának kockázata. A dohányzás abbahagyása csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát., A fentiek ismeretében az is rendkívül fontos, hogy a már hólyagrákos betegek is teljesen felhagyjanak a dohányzással. (A cigarettázás abbahagyása bármikor, javítja a szervezet egészségi állapotát! 2)

Különböző ipari ártalmak, vegyi anyagok szintén a hólyagrák rizikófaktorai közé tartoznak. Vegyi anyagokkal – például, anilinfestékekkel, aromás aminokkal, policiklusos aromás szénhidrogénekkel, arzénnal – többek között foglalkozás körében történő érintkezés növelheti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.
Az átlagosnál magasabb lehet a betegség előfordulásának rizikója például a festékgyártásban, vegyi-, gumi-, textil-, bőriparban dolgozók esetén de a tehergépkocsi-vezetők, gépészek, festők, nyomdászok és fodrászok körében is.2,3

A húgyhólyag hosszú távú krónikus fertőzései, a kövek vagy idegen testek által okozott irritációk további olyan tényezők lehetnek, amelyek növelik a hólyagrák kialakulásának veszélyét. A korábbi kismedencei sugárkezelés is növeli a hólyagrák kockázatát. 2,3 (A kismedencei sugárkezelésről mindig egy szakorvos csoport dönt az előny-kockázat mérlegelése után.)

A fenti rizikófaktorokon felül a nem és az életkor is befolyásolja a hólyagrák előfordulásának gyakoriságát: a hólyagrákos betegek 70%-a 65 évnél idősebb. A hólyagrák kialakulásának kockázata férfiak körében körülbelül háromszor akkora, mint a nőknél. 3