Autós élőkép a hólyagrák korai felismeréséért

Magyarország legnagyobb autós élőképét formálták meg a taxisok a hólyagrák korai felismeréséért.

A Budapest Taxi 37 autóját állította csatasorba, hogy Magyarország legnagyobb taxis élőképével hívja fel a figyelmet a hólyagrák korai felismerésének fontosságára.Hazánkban a hólyagrák az összes daganatos megbetegedések mintegy 3 százalékát teszi ki, Magyarországon átlagosan 2600 főt érint a betegség. A hólyagrák a férfiaknál a 4., a nőknél a 8. leggyakoribb daganattípus.

Nagyszabású kampányt indít májusban a Gyógyulj Velünk Egyesület a Roche Magyarország és a Budapest Taxi együttműködésével, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a hólyagrák legfontosabb tüneteire. A komplex, több felületen futó kampány látványos nyitó akkordja egy, a Kincsem Parkban megvalósított formabontó bemutatója volt.

A vasárnapi kampányindító eseményen a személyfuvarozó vállalat flottájának 37 sárga taxija és egy piros civil autó a hólyagrák nemzetközi szimbólumát idéző óriási, 75 X 35 méteres, sárga szalagot formázó alakzatba, melynek része egy civil piros autó, rendeződött, ezzel szimbolizálva a hólyagrák egyik legfontosabb tünetét, a fájdalommentes véres vizeletet, melyet, ha időben észlelünk, jó eséllyel kezelhető a betegség.

“Hazánkban a hólyagrák az összes daganatos megbetegedések mintegy 3 százalékát teszi ki, Magyarországon átlagosan 2600 főt érint a betegség. A hólyagrák a férfiaknál a 4., a nőknél a 8. leggyakoribb daganattípus. Ennek ellenére sajnos nagyon kevesen vannak tisztában a betegség alapvető tüneteivel, pedig a korai felismerés kulcsfontosságú a gyógyulási kilátások alakulása szempontjából.” – mondta el Prof. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

Mire akarják ezzel a kampánnyal felhívni a figyelmet?

A tünetekre és az időben történő felismerés fontosságára. A legfontosabb tünetre, a véres vizeletre, mely lehet makroszkópos, azaz szabad szemmel is látható, vagy mikroszkópos, mely csak laborvizsgálattal mutatható ki. Arra, hogy akiknél fennállnak a rizikófaktorok, ilyen a dohányzás, gyakori bakteriális fertőzések, kémiai anyagokkal történő kontaktus, azok különösen figyeljenek a tünetekre.

 

Véres vizelet? Cselekedj!

A legfontosabb üzenet, hogy az emberek forduljanak orvoshoz, így körzeti orvoshoz, urológushoz, ha eltérést találnak a vizeletükben. 

Ezért is készül el a www.holyagrak.hu oldal, ahol a legfontosabb, hiteles információk egy helyen találhatóak meg.

Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület, elnöke kiemelte a kampányindító rendezvényen:

“Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hólyagrákra, és annak korai felismerésére, megismertessük a tüneteit, a legfontosabb rizikófaktorokat és ezen ismeretek tudatosításával a nagyobb saját felelősségre és idejében történő cselekvés fontosságára hívjuk fel az emberek figyelmét.”

A látványos eseményen részt vettek a betegségben érintett emberek is, akik az élőképet formázó taxikban érkeztek a helyszínre.