A kezelési módok a daganat stádiumától függően változnak

A húgyhólyagrák kezelési módszerei a daganat stádiumától függően változnak. Mindig a kezelő orvossal való egyeztetés után döntenek a megfelelő beavatkozásokról és kezelési módszerekről.

A felszínes nem-invazív daganat standard kezelése a daganat eltávolítása húgycsövön keresztül (transzuretrális reszekció – TUR), majd a betegség kiújulásának kockázati tényezőjétől függően alkalmazott kiegészítő terápia. Ez a TUR beavatkozás szükség esetén megismételhető. Az izomrétegbe is terjedő húgyhólyagrák kezelése nagyban függ a beteg biológiai korától és általános állapotától.

Noha a legtöbb izominvazív rákos megbetegedés esetében továbbra is a radikális cystectomia a bevett eljárás, sok beteg nem alkalmas a műtéti kezelésre előrehaladott kora, alultápláltsága, társult betegségei miatt, illetve lehetnek olyan páciensek, akik nem vállalják a műtétet.

Amennyiben jó az általános állapota és távoli az áttét, továbbá jelentős nyirokcsomóra terjedés a képalkotó vizsgálatokkal nagy valószínűséggel kizárható, akkor radikális műtét, vagy maximális TUR, majd sugárkezelés kemoterápiával kiegészítve javasolt. A műtét (radicalis cystectomia) során eltávolításra kerül a húgyhólyag, a kismedencei nyirokcsomók, férfiak esetében a prosztata és ondómirigyek, nőkben szükség esetén a belső női nemi szervek. Ezt követően a vizeletet több módon lehet elterelni, mely a legegyszerűbb vesekatéterezéstől, a vékonybélből készített vizelettartó új-hólyagig terjed.

A fentiektől eltérően, amikor jó esetben a rákot teljesen meg lehet gyógyítani, metasztatikus daganatok során alkalmazott terápia csak a daganat további terjedésének megakadályozására és a tünetek enyhítésére irányul.
A sebészi beavatkozást a tumor és a beteg jellemzőit figyelembe véve kiegészíthetik hólyagba juttatott gyógyszeres kezeléssel.

Utánkövetés

A hólyagrákkal diagnosztizált és kezelt betegeknek rendszeres ellenőrző vizsgálatokra – mint cystoscopia és citológia – van szükségük, hogy időben észrevegyék a daganat kiújulását vagy előrehaladását és hatékonyan tudják kezelni azt.